Airiston aallot, kallioilla helmeilevät käkkärämännyt ja katajat, meren tyrskyjen siloittamat kalliot kuin liukumäet, purjeveneiden piirtämät reitit kohti uusia tarinoita. Innokkaat kalastajat näyttävät laitureilla ja lähikallioilla sinnikkyyttään luontoa kohtaan, vaikka tuuli tuivertaisi kuinka paljon.

Airisto sykähdyttää luonnollaan ja meren kohinalla jokaisella lomalla. Vaikka lomakohteessa ei kesäkauden ulkopuolella palveluita olekaan, ei niitä osaa täällä edes kaivata. Lähimpään kauppaan on vain 15 km, ja sieltä saa kyllä näppärästi mukaansa niin omat ravintola- kuin anniskelupalvelutkin. Jos lomalla ei tahdo ruoanlaittoon aikaa käyttää, ei haittaa.

Syysloman kunniaksi pyöräytin vaihtolomaviikon Airistolla, ja voi sitä riemua ja sydämellistä läikähdystä rinnassa tänne päästyäni! Airisto on näet ehdoton suosikkini kaikista Suomen HC-kohteista. Mieli ja sielu vaan niin lepää täällä meren rannalla.

Ihana seurata aktiivisia kalastajia, jotka lähes kelillä kuin kelillä merestä silakoita nappaavat. Kova tuulikaan ei estele heidän harrastustaan, vaikka saaliin toivo paranee hiukan tyynemmällä säällä.

Veneily on luonnollisesti merkittävässä roolissa näillä seuduin. Ja viilenevät ilmatkaan eivät karkota aktiivisimpia veneilijöitä – niitä on tälläkin viikolla tuolla vielä paahtanut kovaa kyytiä, kovasta alkuviikon tuulesta huolimatta nyt lokakuun viimassakin. Osa purjehtijoita, osa kalastajia. Vierasvenesatamista pidetään täällä hyvää huolta.

Perheet ulkoilevat alueella, pelaavat minigolfia, samoilevat läheisissä metsissä ja rannan kallioilla. Lapset leikkivät alueen leikkipuistossa. Aikuisempi väki voi varata rannassa sijaitsevan sauna span palveluita erikseen. Tilavissa huoneistoissa on mahdollista puuhailla kaikkea tuttua ja turvallista, mitä kotosallakin tulisi tehtyä – riippuen tietysti, tuleeko ne pelikonsolit matkaan mukaan 😊 Sauna lämpiää täälläkin lähes päivittäin, ja ulkoterassilla on mukava käydä viilentymässä. Paritalohuoneistot ovat sillä tavoin suunnitellut ja rinteeseen rakennettu, että terassit oikeasti suojaa katseilta.

Kaikki tekeminen saa täällä ollessa jotenkin vaan eksotiikkaa siitä, että nyt ollaan (riittävän) kaukana kotoa, lomalla, ja mihinkään ei ole kiire. Kukin saa tehdä, mikä omaan rentoiluun hyvältä tuntuu. Toisaalta, koko ajan ei tarvitse olla tekemässä jotain, Holiday Clubin lomailuperiaatteisiin kuuluu, että siivoamisesta ja pyykkäämisestä ei tarvitse juuri huolehtia. Tervetuloa siis valmiiseen pöytään!

Ai niin, mihin pöytään? Itse kuulun laiskimpaan mahdolliseen porukkaan ruoanlaiton suhteen. Helpointa on napata kaupasta lähes valmiina ruokatarvikkeet – kotona ehtii kyllä kokkailla riittämiin 😊

Tunnelmointia Fregatissa

 

Muutama vinkki syys-talviviikoille

Jos loma-alueelta haluaa irtautua ihmisten ilmoille, niin Paraisten keskustassa on muutama mukava ja tunnelmallinen kahvila, joissa olen tullut poikenneeksi jokaisessa reissussa tällä suunnalla. Tämä viikko ei tuonut siinä poikkeusta. Esimerkiksi Café Hallonblad:sta löytyi ainakin itselleni alkuviikosta parhaimmat Sadun päivän herkut, ihana tunnelmallinen ja kotoisa pieni kahvila, jossa iloinen palvelu 🙂

Paikallisista ravintoloista on nautinnollista valita saaristoherkkuja, kuten kalasoppaa ja saaristolaislimppua. Tämä on minulle vakiovalinta, koska paikalliset vaan taitavat tuon herkun maukkaaksi tekemisen! Itse olen kovin laiska valmistamaan kalaruokia, joten siitäkin syystä valinta ”ulkona syömisen” teemaksi on usein kala. Ravintoloiden avoinnaoloaikoja kannattaa etukäteen hieman netistä tarkastella, jotta nälkä ei pääse liiaksi yllättämään, jos paikka onkin avoinna vaikkapa vain viikonloppuisin.

Kirjastokin on muuten vallan mainio käyntikohde vaikka koko perheen kanssa. Itse tykkään viettää reilusti aikaa paikallisissa kirjastoissa ihan niiden tarjoaman tunnelman vuoksi. Lisäksi jokaisessa kirjastossa osataan nostaa esille erilaisia teoksia, joita ei aakkostetuista hyllyistä tulisi edes etsittyä. Itse lähden monesti näistä vieraista kirjastoista useita (puhelimeen tallennettuja) lukuvinkkejä matkassani. Näin sekä Paraisilta että Naantalista tälläkin viikolla.

Itselleni suosikkipäiväkohde on ehdottomasti myös Kasnäsin soma kylpylä Kemiönsaaressa! Sinne ajellessa (ajoaika vajaa 2 tuntia) pääsee rauhassa tutustumaan saaristomaisemiin. Ja koska tiet ovat mutkaisia, kannattaa liika kiire unohtaa matkasta kokonaan. Toki samaan päiväretkeen voi yhdistää myös ihastuttavan Meri-Teijon ruukkikylän, joka on viime vuosina muuttunut edukseen suosituksi matkailu- ja ulkoilualueeksi.

Myös Naantalissa ja Turussa on paljon nähtävää ja koettavaa, ja esim. vaihtolomalaisille aika usein taidetaan Caribia-kylpylän Holiday Clubilta soitellakin kutsuja lomaesittelyihin. Tällaiseen käyntiin on näppärä yhdistää myös Caribiassa kylpyläkäynti. Naantalin vanhaan kaupunkiin mielivää varoitan tällaiseen välivuodenaikaan, että vanhankaupungin pienet putiikit ja kahvilat eivät välttämättä ole avoinna samalla tavoin kuin kesäaikaan. Itselleni tuli muutama päivä sitten siellä käydessä pettymys, kun ei lempikahvilani ollutkaan auki kuin viikonloppuisin 🤦‍♀️

Puuhakkaan Parainen!

Kesäaika on Paraisillakin toki aktiviteettien suhteen monipuolisinta, kuten varmasti kaikkialla Suomessa. Kaikki perinteiset lajit ovat täällä mahdollisia. Kulttuuritapahtumat tuntuvat samoin siivittävän monipuolisesti kesäkausia. Syksyn ja talven tullen ulkoilu ja liikkuminen muuttavat sitten muotoaan kelien mukaan, mutta aina tänne on yhtä mukava tulla!

Veneily on luonnollisesti merkittävässä roolissa näillä seuduin. Ja viilenevät ilmatkaan eivät karkota aktiivisimpia veneilijöitä – niitä on tälläkin viikolla tuolla vielä paahtanut kovaa kyytiä, kovasta alkuviikon tuulesta huolimatta nyt lokakuun viimassakin. Osa purjehtijoita, osa kalastajia. Vierasvenesatamista pidetään täällä hyvää huolta.

Veneilijät ovat käyneet täällä kautta aikojen

Paraisilla tuntuu olevan tarjolla virkeästi liikunnallisia aktiviteetteja. Täältä löytyy niin streethalli skeittaamiseen ja scoottaamiseen, skeittipuisto ja uimahalli. Vai saisiko olla sisäampumarataa, frisbeegolfia, luistelukenttää, tenniskenttää, beach volleyta tai kenties minigolfia? Paraisten Golf Clubilla pääsee pelaamaan myös padelia.

Hiihtolatujakin täällä kuulemma ylläpidetään aina kun lunta riittävästi suodaan. Viimeksi talvilomaviikko täällä olikin ilmojen puolesta kuin kevät konsanaan, joten hiihtimille ei olisi ollut käyttöä. Lumista talvea odotellessa!

Sijainti Herran kukkarossa

Airiston lomakylä sijaitsee Paraisten kunnassa, jossa tuo ihan vieressä vaahtoava meri syleilee tämän loma-alueen lahdessa ympäröiviä kallioita ja rantahietikkoa. Täällä pidettiin loma-asuntomessut vuonna 2005. Sandvikenin messualue sijaitsee ihan Holiday Club Airiston vieressä, yhtä herkän saaristomaiseman siivittämänä. Vaikka lomahuvilat – perinteisiksi kesämökeiksi niitä ei juuri voi kutsua – on rakennettu melko lähekkäin, on jokaisella tontilla kuitenkin selkeästi oma rauhansa. Peurat puikkelehtivat alueella myös kotoisasti. Useammalla lomahuvilalla taidetaan asua ympärivuotisesti.

Maisemoitunut Sandvikenin loma-asuntoalue

Paraisilla on muuten keskimäärin 9000 vapaa-ajan asuntoa. Tämä lieneekin jo Suomen 3. suurin mökkikunta. Eniten mökkejä on Kuopiossa, ja toiseksi eniten Mikkelissä. Toisaalta, tämä tieto muuttuu, jos mökkien määrä suhteutetaan vakituisen asutuksen määrään. Tällöin Kustavissa, Puumalassa ja Ahvenanmaan Vårdössä on aktiivisimmin mökkielämää.
Parainen toimii saaristoalueen keskuksena, jota seuraa Nauvon sisä- ja ulkosaaristo, Korppoo keskellä Saaristomerta sekä Houtskari ja Iniö.

Iniöstä tämä saariston helminauha jatkuu vielä Kustavin saaristokuntaan. Sieltä pääseekin jo autoteitä pitkin Turkuun ja Naantaliin, jotka luonnollisesti tässä rannikolla ovat suosittuja piipahduskohteita.

Paraisten alue kuuluu Unescon suojelemaan Saaristomeren biosfäärialueeseen. Sen luonto ja kulttuuri on ansainnut kestävän kehityksen ylläpitämisen, jotta alue pysyy hyvässä kunnossa jatkossakin.

Akut ladattuna seuraavaan reissuun

Pian saan suunnata auton nokan kohti kotia. Vielä mielelläni jatkaisin pörräämistä tällä alueella kuin drone-kopteri konsanaan, kuvaamassa saaristomaisemia ja Airiston aluetta halkovaa Naantalin laivaväylää sekä keräämässä purkkiin meren kohinaa. Herkutelemassa eväskahvit kalliolla. Samalla tehtailisin itselleni saariston tuoksuista oman hajuveden muistuttamaan näistä kokemuksista. 

Toisaalta on mukava ajatella, että seuraavalla viikolla täällä on jälleen uusia ihmisiä vetämässä happea ja keräämässä sielujensa sopukoihin uusia ajatuksia, samalla tavoin kuin minä olen tehnyt tällä viikolla. Elämä jatkuu Airistossa, oma elämä kotimaisemissa. Seuraavaa kohdetta odotellessa. Kyllä, tiedät jo aiemmista teksteistäni, että se (uusi kohde) täytyy olla tiedossa ja varattuna – Reissusielua ei pysäytä mikään muu kuin matkaan lähtö 😃

Mitä vielä odottelemaan…? Olisiko Sinun seuraava kotimaankohde Airisto? 😉