Punkaharjun maisemia on kutsuttu Suomen kauneimmiksi. Eikä suotta! Jääkauden muovaamat harjumaisemat ja runsas vesistö ympärillä takaavat sielunruokaa kaikkina vuodenaikoina luontoa arvostaville. Sitä tuntee itsensä pieneksi, kiertäessään näillä seuduilla ja pysähtyessään pohtimaan, kuinka kaikki on saanut muotonsa.
Vuosisadan tie – Harjutie
Punkaharjun Harjutie on noin 7 kilometrin pituinen tieosuus, jota Puruvesi halkoo. Vuosisadan tieksikin kutsuttu, voitettuaan äänestyksessä tämän arvonimen vuonna 2017. Reitiltä löytyy useampi levennysalue, johon auton voi pysäyttää kuvaustuokiota ja jaloittelua varten. Maisemat molemmin puolin tietä sulattavat mielen, Ja puustoympärillä luo rentouttavan tunnelman. Jääkauden muovaama reitti muistuttaa, kuinka voimakas luonto voi toisinaan olla meitä vastaan, ja toisaalta meitä varten. Opettamassa meille sisukkuutta erinäisissä tilanteissa. Mutta toisaalta luomassa meille myös mahdollisuuksia nauttia luonnon aikaansaamista sattumuksista, joiksi tämän harjureitinkin voi lukea.
Metsämuseo Lusto
Vasta aikuisemmalla iällä olen innostunut museoista. Ennen kaikkea käytännön elämää eri aikakausina esittelevistä museoista. Muun tyyppiset historialliset museot jätän edelleen pääosin niistä ymmärtäville. Historia ei ole ollut vahvuuteni milloinkaan, mutta käytännön esimerkkien kautta sekin avautuu tätä nykyä ihan eri tavoin.
Kuten nyt täällä Metsämuseo Lustossa. Sain kunnian tutustua näyttelyihin ypöyksin – jotain etua hiljaisesta lomailuajankohdasta. Lusto on ollut aina kohde, jonka näyttelyissä huomioidaan eri ikäiset kävijät. Huumoria ei ole unohdettu nytkään. Savottakämpässä kuorsaava työmies yllätti ja nauratti😆Samoin Toyota-pakussa sätkä suussa istuva metsätyöläinen. Pienet on minulla ainakin ilot😂
Kaikenlaiset kokeilut, kuten metsäkonesimulaattori ja puuresurssien muutokset Euroopassa lähivuosikymmeninä havainnollistivat aihetta. Puurakentamisen julistenäyttely oli myös havainnoiva kokoelma siitä, kuinka paljon puurakentamisella on mahdollisuuksia.
Näyttely avasi kokonaisuutena metsän ja ihmisten välistä vuorovaikutusta menneisyydessä ja nykyisyydessä. Metsäkoneet ja kaikki siihen liittyvä olivat samoin kuvauksellisia esimerkkejä laitekannan kehittymisestä, muotoilusta ja työskentelyn tehostamisesta. Metsänhoito on muuttunut valtavasti vuosikymmenien ja -satojen kuluessa.
Lustossa on menossa uuden näyttelykokonaisuuden rakentaminen, joten seuraavan kerran tälle suunnalle matkatessa tiedossa on varmasti jälleen uusia kokemuksia metsäsuhteen näkövinkkelistä. Metsäsuhteiden Suomi 2035-hanke vie suomalaista metsää tällä näyttelyllä myös maailmalle.
Hotelli Punkaharju on kuin karamelli
Metsämuseo Lustosta siirryin hotelli Punkaharjulle, entiseen Valtionhotelliin. Taisinpa olla täälläkin ainoa asiakas, saaden sen mukaista ihanan huomaavaista palvelua koko henkilökunnalta🙂 Keittiömestari oli loihtinut makoisan sienipiirakan ja suklaaherkun capuchinon lisukkeiksi. Samalla perehdyin hotellin tapahtumatarjontaan, historiaan sekä kuulin vastaanottovirkailijalta alueen rakennuskannasta tarinaa. Koko hotelli on kuin karamelli kaikkine yksityiskohtineen.
Hotellin torni oli vaikuttava näky. Sen voi vuokrata henkilökohtaisen tarjoilijan palvelun kera kahdelle vaikkapa romanttiselle illalliselle tai muuhun spesiaaliin tilanteeseen. Maisemat tornin ikkunoista hivelevät silmiä. Myös kirjastosoppi yksityiskohtineen ja kiinnitti huomioni – siellä viihtyisin kirjoittamassa pidempäänkin.
Unohtaa ei sovi myöskään nykyisen hotellin vetäjää, Saimi Hoyeria, hotellin eläväksi tekevää persoonaa, joka otti minutkin iloisesti ja äärettömän palvelualttiisti vastaan. Saimi on ollut hotellin sydän nyt noin 6 vuoden ajan, saaden rakennuksen henkiin. Talossa tapahtuu jatkuvasti – toisinaan menneiden aikojen haamut kummittelevat, mutta sitäkin useammin hotelli on täynnä elävää elämää erilaisten tapahtumien muodossa. Lisää tapahtumista löydät täältä. Aktiivista toimintaa riittää, ja idearikkaita toteuttajia. Tervetuloa Punkaharjulle🤗