Suomen kauneimmat maisemat – Näin on Punkaharjua tituleerattu kautta historian, Topeliuksen kirjailuista lähtien. Kauniit järvi- ja harjumaisemat halkovat Punkaharjua, katsoipa miltä suunnalta tahansa.

Toki kaikki Holiday Clubin Suomen loma-asuntokohteet ovat mielestäni kivoilla ja kauniilla, useimmiten järvenrantapaikoilla, luonnon helmassa. Kuitenkin täällä Punkaharjulla syystä tai toisesta historia ja luonnon muovaamat merkit luovat sykähdyttävän tunnelman. Tästä tunnelmasta kirjailijatkin ovat ajansaatossa luoneet näkemyksiään.

Punkaharju on nykyään osa Savonlinnaa, Etelä-Savon maakunnassa. Kerimäki, Kesälahti, Parikkala, Ruokolahti, Sulkava ja Savonlinna ympäröivät Punkaharjua. Alueella Salpausselkä eriyttää useampia harjumuodostelmia Puruveden poikki, josta Punkaharju on saanut nimensä.

Puhutaan kansallismaisemista, jotka on määrätty suojeltaviksi. Alue kuuluu Metsähallituksen luonnonsuojelualueeseen, joka on ollut jo 1800-luvulta asti tärkeä matkailukohde.

Piilopirtillä tilavaa tunnelmallista lomailua

Nyt marraskuisella syysviikolla eräilykohteenani on siis Holiday Club Punkaharju. Eräily on kuvaava termi, koska saan jälleen kerran poikkeuksellisen hiljaisella viikolla olla alueella lähes yksin. Vain muutamissa huoneistoissa silloin tällöin liikettä.

Viikko alkoi syysmyrskyisissä tunnelmissa. Tuuli ulvoi ja nurkissa narisi, mutta jykevät korkeat huoneistot ovat vahvaa tekoa, ja sisällä lämmin. Takkatuli luo tunnelmaa. Kulennoisenjärven rannan suuntaan osuvista ikkunoista voi nauttia milloin peilityynestä järvenpinnasta, milloin syysillan pimeydestä ja myräkän muodostamasta aallokosta. Kaikki käy.

Kiire ei ole minnekään. Hyvää ruokaa, päivälevot, päiväkahvit, sauna ja iso poreamme kruunaavat olemisen. Terassille pääsee mukavasti vilvoittelemaan. Lomaviikko on ollut yhtä juhlaa. Tällä kertaa minäkin sain alkuviikoksi seuraa, joten lomailu sai uuden tuntuman. Loppuviikko menee jälleen itsekseni, kirjoitellessa ja fiilistellessä.

Olen pysähtynyt yhden jos toisenkin kerran ihastelemaan Kulennoisenjärven kauneutta rannassa pitkäksi aikaa. Tuo näyttää joka kerta niin erilaiselta. Järjestelmäkameralla saisi varmastikin taltioitua näitä eroja kännykkäkuvia paremmin.

Varusteluiltaan nämä huoneistot ovat samaa luokkaa, kuin kaikissa Holiday Clubin loma-asuntokohteissa. (Kylpyläkohteiden hotellihuoneet ovat asia erikseen.) Kylpyhuoneen poreamme on kyllä poikkeava luksuslisä🤩

Siistejä huoneistot ovat kyllä aina olleet, kovasta käytöstä huolimatta. Tämän ajan trendin, sähkön säästämisen kyllä huomaa. Asukkaat saavat kyllä helposti lämmöt säädettyä sopivalle tasolle, joten palella ei tarvitse. Huonekorkeuskin imaisee helposti osan lämmöstä.

Lomapuuhaa ja ulkoilua

Lomakylän alueella lapsille on mukava leikkipaikka, jossa itseänikin hiukan lapsetti, ja välineet toimittivat liikunnallista virkaa.

Metsän siimeksessä risteilee kivoja ulkoilupolkuja. Ja rannan tuntumassa on muutama grillikatos, jossa syysillan pimetessä on ihana tunnelmoida.

Rannassa on useampia veneitä, mutta tähän aikaan vuodesta nuo ovat täynnä vettä, ja hiukan haastavasti käyttöön otettavissa, osin rantavedessä makoillessaan. Vastaanotto-ravintolan ollessa avoinna, sieltä saa pelastusliivejä.

Ravintola Hiekkalahti

Lämpimämpään aikaan alueella voi mm. pelata tennistä tai lentopalloa, minigolfia, lainata polkupyöriä tai vuokrata sup-lautoja. Kalastaminenkin onnistuu. Ravintola Hiekkalahti, joka hoitaa HC Punkaharjun avainpalvelun, siivouksen ja kiinteistönhuollon, järjestää toisinaan joitain tapahtumia ravintolassaan.

Lomakylän lähettyvillä on lukuisia käyntikohteita, joista kirjoittelen eri artikkelin.

Tulethan tutustumaan Punkaharjun nähtävyyksiin, ja yöpymään Holiday Clubin siistiin loma-asuntoon. Yksittäisiä sesonkiajankohtia lukuun ottamatta tilaa riittää kyllä🙂