Heipä hei, pitkästä aikaa! Aloittaessani lähes kolme vuotta sitten tämän blogin kirjoittamisen, lähdin tavoittelemaan viidessä vuodessa kiertäväni kaikki Suomen Holiday Clubin lomakohteet läpi tähän blogiin harrastusmielessä esitelläkseni. Noh, muutamana ensimmäisenä vuotena reissujalka aika tavalla vipattikin, elelin yksinäni, lapset olivat muuttaneet pois kotoa jne. Tuolloin en osannut ajatella, että mitään muuta voisi eteen tulla😃 Tänä vuonna reissujalka on laantunut, tai ainakin muuttanut muotoaan niin, että Holiday Clubin kohteet ovat jääneet vähemmälle. Sitä kautta myös tämän blogin päivittäminen. Pahoitteluni siitä, mikäli olet odotellut uusia kohdepäivityksiä. Kirjoitteluharrastukseni kyllä jatkuu edelleen, mutta tämän blogin kautta ehkä epäsäännöllisemmin.

Nyt olen kuitenkin viettänyt varsin lokoisaa, rentouttavaa syyslomaviikkoani vaihtolomalla Holiday Club Ähtärissä, Moksunhongan kodikkaassa tunnelmassa. Täällä en ole koko lähes 25-vuotisen vaihtolomailu-harrastukseni puitteissa kertaakaan aiemmin vielä käynyt. Johan oli siis aikakin tulla piipahtamaan samalla Ähtärin eläinpuistossa, Hotelli Mesikämmenen uimahallissa sekä alueen ulkoilupoluilla. Ja mikäs ihmeen loma tämä olisi, ellei siihen yhdistäisi myös ilmeisen perinteistä käyntiä Tuurin kyläkaupalla (n. 25km päässä)😂

Mökin vieraskirjasta lukaisin, että mökillä kävijöiden suosikkikohteita ovat olleet Ähtärissä mm. Remix-kirpputori, Virroilla Killinkosken tehtaiden lukuisat museot, PowerPark sekä Tuurin kyläkauppa. Myös alueen hiihtoreittejä ja puolukka-apajia on kehuttu. Itsekin ajattelin lähtöpäivänä ajella Killinkosken museovierailulle.

Minä tykkään reissuissani käydä paikallisessa kirjastossa ja kirjakaupassa sekä kahvilassa. Ähtäri ei tehnyt tässä asiassa poikkeusta. Täällä on varsin monipuolinen ja siisti kirjasto kuntalaisten ja piipahtajien käytössä!

Ähtärin matkailualue pähkinänkuoressa

Täällä Ähtärin matkailualueella, Pilkkaselän rannalla, on uskoakseni varsinkin kesäaikaan menoa ja meininkiä joka lähtöön! Ulkoiltuani alueella, kiersin 4-tähden leirintäalueen, jossa on runsaasti pienehköjä leirintämökkejä sekä isompia monipuolisin mukavuuksin varustettuja Luoman hirvimökkejä. Hotelli Mesikämmenestä löytyy perinteistä hotellimajoitusta sekä sen lähistöltä Naava Chalet-lomahuoneistoja. Täällä Moksunahossa puolestaan Holiday Clubin mökkihuoneistoja on 13 kappaletta.

Ovela majoituksellinen yksityiskohta löytyi Ähtäri Zoon yhteydestä, jossa karhujen aitauksen äärellä voi nauttia luksusmajoituksesta Villa Ursus-nimisessä norjalaismallisessa mökissä puiden korkeudella ja samalla seurailla karhujen ilta- ja yöelämää.

Ähtäri Zoossa kävin aikoinaan lasteni ollessa pieniä. Kahdenkymmenen vuoden kuluessa alue on muuttunut paljon. Tai sitten omat muistikuvat ovat muuttuneet😀 Eikä menoa haitannut, vaikka tälle marraskuiselle viikolle aika utuisen harmaat, märät, loskakelit tulivatkin. Karhut taisivat olla jo talviunia aloittelemassa, mutta jättiläispandat ja lukuisat muut eläimet liikkuivat aitauksissaan vallan vikkeliästi. Tahi olla töröttivät paikoillaan, kuin patsaat konsanaan. Mikä jottei kesäaikaan Flowpark Ähtärin kiipeilypuissakin voisi tähyillä zoo-elämää ja ympäröivää luontoa. Ei tosin sovellu heikkohermoisille🤔

Jättiläispanda

Ähtäri Zoo kuuluu kansainväliseen Euroopan eläintarhojen yhdistykseen EAZA:an, jonka ehtojen mukaisesti eläimiä täällä hoidetaan, ja osallistutaan tutkimustyöhön. Ähtäri Zoo on lisäksi mukana myös kotimaisissa eri lajien suojeluhankkeissa. Ymmärtämättä sen tarkemmin eläintenhoidon vaatimuksista, aluetta kierrellessä itselleni tuli sellainen mielikuva, että kaikilla eläimillä olisi täällä hyvät oltavat ja hoitajia riittävästi. Toiminnasta on kerrottu kivasti koko zoo-kierroksen ajan, samalla kun oma tietämys eläimistä ja esimerkiksi ympäröivästä puustosta ja muusta kasvillisuudesta lisääntyi.

Eläintarhakierros päättyy söpölle kotieläintilalle, farmille, jolla kuvaillaan perheen pienimmille 1900-luvun maatalon elämää. Muutamat taaperot tuolla nytkin viihtyivät eläinten touhuja seuratessa ja pieniä leikkejä ja puuhia piha-alueella touhutessa.

Retkeilyreittejä tästä mökkien tuntumasta lähtee joka suuntaan ja monen pituisia. Jokaiselle ulkoilijalle löytyy varmasti omanlaisensa. Ähtärin matkailuesitteessä ja nettisivuilla näistä on kerrottu tarkemmin.

Hotelli Mesikämmenen viereen on rakenteilla uusi uljas uimahalli, jonka tarkoitus on avautua yleisölle ihan lähikuukausina (alkuvuodesta 2024). Nyt rakennustyömaa oli vielä huputettuna, mutta lukaisinpa, että kuorien alta on paljastumassa ympäröivään luontoon mukavasti maastoutuva puupintainen rakennus, jonka moderni, järvelle suuntautuva maisemasauna lienee jatkossa yksi parhaimmista rakennuksen elementeistä. Myös kylpylät ovat suosikkikäyntikohteitani reissujen ratoksi, joten tässäpä syy tulla vaikkapa lähiaikoina tänne uudelleenkin😀

Ihanaa loppuvuotta Sinulle toivotellen. Tapaamisiin seuraavien reissukuulumisten merkeissä.

Satu
T. Satu